preloader

Toerisme

Salons Remington gelegen in het hartje van de Vlaamse Ardennen met veel bezoekigheden, is een ideale partner voor dag-bus toerisme. Met onze concepten van “all-inclusive” formules kan u zorgeloos een aangename dag in Ronse doorbrengen.

Sint-Hermesbasiliek

‘Monumentaal en toch eenvoudig’, zijn de eerste woorden die je te binnen schieten bij de aanblik van de imposante Sint-Hermesbasiliek.

Het elegante koorgestoelte, het prachtige reliekschrijn en het indrukwekkende ruiterbeeld van de heilige Hermes, patroon van de geesteszieken zijn ongetwijfeld een bezoek waard. Tegenover het altaar zie je in een nis haken aan de muur hangen. Die werden gebruikt om de moeilijkst te bedwingen geesteszieken aan vast te klinken terwijl de priester voor hun heil bad.

Meer info

De Hoge Mote

De Hoge Mote is één van de best bewaarde historische gebouwen van de stad. Er bestaan bronnen die dateren uit de 15de eeuw. Toen was de Hoge Mote een kanunnikenwoning. Het gebouw heeft in de loop der tijd allerlei renovaties ondergaan. Maar toch is er veel van de oorspronkelijke structuur en vormgeving bewaard gebleven.

Respectievelijk werd er een vredegerecht en nadien het textielbedrijf Cambier-Robette in gehuisvest, vandaag vind je er Toerisme Ronse. In de middeleeuwen was Ronse geen ommuurde stad, maar er lag wel een krans van “moten” in het noorden langs de Molenbeek en de Lozebeek en een lint van grachten en hagen in het zuiden.

Meer info

De Vrijheid

“De Vrijheid” was tot aan de Franse Revolutie een afzonderlijk gebied. Het was een heerlijkheid die volledig in handen was van de clerus. De Vrijheid was als het ware een stad binnen de stad.

De priesters oefenden naast hun kerkelijke functies ook alle bestuurlijke en juridische functies uit. De enclave werd gedomineerd door drie kerken waarvan de ouderdom opklimt tot de 11de eeuw. De Sint-Hermesbasiliek met de crypte was het epicentrum vaneen belangrijke cultus rond de heilige Hermes. De jaarlijkse Fiertel is vandaag het belangrijkste restant van deze eeuwenoude traditie.

Meer info

Bezoek en beleef Ronse!

De Stad Ronse blijft volop inzetten op de impressionante natuur van de Vlaamse Ardennen, een ideale uitstap voor jong en oud. Geniet ook van de prachtige gebouwen in de binnenstad die je te voet of per fiets makkelijk kan bewonderen.

Ontdek Ronse 

Graag meer info of een offerte?